I Love Bulgaria

Новини

РИМ – Сливен даде ход на изследвания на палеосредата в региона

Началото на серия от изследвания на палеосредата на територията на област Сливен е вече факт. Екипът, в който участват доц. д-р Щефан Драйброт от университета в Кил, Германия, гл. ас. д-р Богдан Атанасов, преподавател в департамент „Археология“ на НБУ и директор на Лаборатория по археометрия и експериментална археология в НБУ, както и д-р Веселин Игнатов, Теодора Недялкова, д-р Николай Сираков от РИМ – Сливен, събра седиментни проби от региона. В момента предстои тяхната обработка и анализ, като реални научни резултати можем да очакваме през идната година.

В дългосрочен план са предвидени редица проучвания с интердисциплинарен характер, като целта е да се установят при какви природни условия са живеели хората през праисторията, античността и средновековието. Геоморфолози, археоботаници и археолози ще издирват древни речни наслаги, в които се надяват да открият достатъчно информативни поленови останки. Поленовият анализ е основен метод за определяне на вида и интензивността на растителността, както и на климата, и на други фактори на околната среда.

Доц. Щефан Драйброт, който е един от водещите палеоеколози в света с богат опит от различни археологически проекти в Германия, Испания, Франция, Словакия, Босна и Херцеговина, Сърбия, България, Румъния, Украйна и Турция, ще осигури датирането на пробите и ще извърши геоморфологичен анализ на древните седименти. От получените данни ще можем да добием повече информация за фазите на интензивно земеделие, природни катастрофи и други процеси именно тук - на територията на област Сливен, където е регистрирана една от най-гъстите мрежи от праисторически селищни могили в Европа. За учените е все още загадка какво позволява съжителството на толкова много хора в района през неолита, халколита и бронзовата епоха. От научна гледна точка интерес предизвикват и изключително богатите гробове в могили от елинистическата и римската епохи, които доказват, че на територията на сливенска област се съчетават успешни икономически модели. Именно през тези периоди в района са живели елити с надрегионални контакти.

На снимката: доц. д-р Щефан Драйброт от университета Кил, Германия, и гл. ас. д-р Богдан Атанасов от департамент „Археология“ на НБУ по време на сондиране на територията на сливенска област.


Снимки:

Адрес

Град Сливен, бул. „Цар Освободител” №18

Работно време

9:00 ч. – 12:00 ч. 14:00 ч. – 18:00 ч.
Почивни дни
Април - Октомври: Понеделник Ноември - Март: Неделя, Понеделник * Важно! За неделните посещения е необходима предварителна заявка на 0889 968 775 (гл. екскурзовод).

Входни такси

Входни билети
 • ученици, войници, студенти и пенсионери - 2.00 лв.
 • възрастни - 3.00 лв.
 • групови посещения на ученици /над 15 човека/ - 1.00 лв.
 • групови посещения на възрастни /над 15 човека/ - 2.00 лв.
Пакетни цени

За посещение на два музейни обекта:

 • ученици, войници, студенти и пенсионери - 3.00 лв.
 • възрастни - 5.00 лв.
 • групови посещения на ученици /над 15 човека/ на два и повече обекта - 2.00 лв
 • групови посещения на възрастни /над 15 човека/ на два и повече обекта - 5.00 лв

За посещение на три и повече музейни обекта:

 • ученици, войници, студенти и пенсионери - 5.00 лв.
 • възрастни - 7.00 лв.

Цени на семеен билет:

 • за един обект - 7.00 лв.
 • за два и повече обекта - 10.00 лв.
Беседи на български и чужд език: 10 лв.

Последният четвъртък от месеца е с безплатни входни такси за индивидуални посетители. Заплаща се само беседата.

Лица с трайни увреждания и деца под 7-годишна възраст посещават безплатно музейните обекти.

Kонтакти

Телефон: 044 622494

Всички права запазени © 2019 РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - СЛИВЕН. Дизайн и разработка от Sliven.net