I Love Bulgaria

Новини

РИМ - Сливен затваря врати за посетители

Регионален исторически музей „Д-р Симеон Табаков“ – Сливен ще бъде затворен за посетители, поради започването на заложените дейности по осъществяването на проект на Община Сливен, в партньорство с РИМ-Сливен – „Наследството на Сливен – пленяващо и многолико“ по Програма РА 14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“. Предвидени са дейности по обновяване на експозиционните пространства на целия първи етаж от музея. Ще бъде монтирана платформа за инвалидни колички, както и ще бъде обособена специализирана зала за хора с увреждания. Ще се организират и детски работилници с образователна и опознавателна цел. Проектът има за цел да съхрани и популяризира културно-историческото наследство на град Сливен, както да представи ценностите на различните етноси и да повиши толерантността и разбирането към хората в неравностойно положение.

Работилница за мартеници

Уважаеми учители, Имаме удоволствието да Ви предложим тематична работилница за изработване на мартеници, свързана с наближаващия празник 1 март /20-29 февруари 2024 г./. Нашият музеен педагог ще гостува при Вас, за да запознае децата с традиционните вярвания и обичаи. Заедно ще изработят и пъстри мартеници! Можете да се запишете и да получите повече информация на тел.: 087 999 1208 - Миглена Маринова /музеен педагог/

Археолози от РИМ - Сливен поставиха информационна табела в с. Глуфишево

Днес колегите от Регионален исторически музей - Сливен Теодора Недялкова, Петър Петров и Чавдар Тодоров, със съдействието на г-н Георги Кънев - кмет на с. Глуфишево, поставиха информационна табела за новорегистрираните археологически обекти в землището на селото. В края на изминалата 2023 г. екип археолози от РИМ - Сливен, Нов Български Университет, млади учени от Чикагския университет (САЩ) и доброволци от Германия за втора година проведоха заедно археологически обходи в долината на р. Тунджа в община Сливен и по-конкретно в землището на селото. Проектът, финансиран от Министерството на културата, цели да се проучи землището на с. Глуфишево, чрез регистриране на находки, които се виждат по повърхността на земята, за да се получи информация за разположението и датата на археологическите обекти. В археологическата наука Глуфишево е известно с укреплението от късната античност и средновековието, което е разположено на височината над съвременното село. Извършените проучвания допринесоха за разкриването на неизвестни досега археологически обекти.

146 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА ГРАД СЛИВЕН

В навечерието на Освобождението, преди навлизането на руските части, положението в Сливен е нетърпимо. По улиците на града се скитат жени и деца от съседните разграбени села, а затворите са пълни с невинни българи, които всеки ден увисват на бесилото. Между затворените са едни най-видните граждани на Сливен. Арестувани и откарани в Цариград са 24 сливенски първенци, а от месец юли до месец декември 1877 г. в града са обесени 268 души. Сливенското население търси закрила и помощ от духовния си глава отец Серафим, който се явява пред Садък бей и го моли да спре издевателствата и убийствата. Беят приема и дава своята дума, но още същия ден я нарушава и 10 българи са обесени. По време на Руско-турската война (1877-1878) град Сливен остава встрани от военните действия, но заема важно място като стратегически и снабдителен пункт за воюващите страни. С настъпването на руските войски, турците предусещат, че краят е близо и напускат града. По заповед на Садък паша и Хюсеин паша Сливен е запален. Унищожени са Сарашката чаршия, Сливенската библиотека, Аба пазар, Тюфекчийската чаршия, Житния пазар, Темната чаршия, Клуцохорското училище, превърнато в склад. Изгорени са около 800 дюкяна и над 100 къщи. На 14 януари /2 януари стар стил/ 1878 г., преди да напуснат града, отстъпващите войски взривяват и големия муниционен склад (джебхане). Взимат със себе си и телеграфния апарат, като по този начин прекъсват комуникацията. Жителите бягат и търсят спасение в крайните квартали и в близката планина. В безизходица и подложени на гонения са както българите, така и турците. В Сливенската кааза са унищожени 1290 къщи, 9 църкви и 600 други сгради. Дългоочакваната помощ не закъснява – на 16 януари /4 януари стар стил/ 1878 г. в града победоносно влизат Втори дивизион на 13-ти драгунски полк, под командването на майор Виктор Кардашевски и части от 23-ти Донски казашки полк, с командир полковник Николай Бакланов. На 17 януари /5 януари стар стил/ 1878 г. четата, водена лично от Панайот Хитов влиза в Сливен, впоследствие войводата достига до Одрин, в авангарда на руската армия. За участието си във войната Панайот Хитов е награден с орден „Св. Станислав ІІІ степен”. На следващия ден –18 януари /6 януари стар стил/, пристига и Жельо войвода със своите момчета. На 20 януари /8 януари стар стил/ 1878 г. в града влизат и основните части на руските войски – пехотата и артилерията, водени от генерал-майор Безяев. В тържественото посрещане на руските войски се включат жителите на града, а приветствена реч на руски език произнася лично поетът Добри Чинтулов. Сливен не чака своето освобождение даром. Много дава градът ни, за да помогне за успешния край на войната. Около 70 души, които участват в Българското опълчение и воюват за свободата, са родом от Сливен. Делят ни 146 г. от онзи паметен ден, в който свободата на нашия град е извоювана. Поклон пред делото и саможертвата на всички, посветили живота си за нашето Освобождение!

Актуализиране на работното време за посетители

Скъпи приятели, от 08.01.2024 г. /понеделник/, Регионален исторически музей „Д-р Симеон Табаков“ - Сливен ще бъде с ново работно време за посетители. Ще можете да разгледате нашата експозиция в дните от понеделник до събота, в часовете между 9.00 - 12.00 ч. и 14.00 - 17.00 ч. Почивен ден - неделя. Очакваме Ви!

Празнично работно време

Скъпи приятели, по време на коледните и новогодишни празници, Регионален исторически музей „Д-р Симеон Табаков“ - Сливен ще бъде отворен за посетители от 28.12.2023 г. до 30.12.2023 г. /вкл./. Всяка група ще получи подарък – беседа от нашите усмихнати екскурзоводи. Заповядайте отново на 02.01.2024 г. Екипът на РИМ - Сливен Ви пожелава весели празници!

Сборник "Будителският XIX век на българите"

Излезе от печат сборникът „Будителският XIX на българите“, с главен редактор чл.-кор. проф. д.и.н. Иван Русев. Повод за съставянето на сборника е организираната от Регионален исторически музей – Сливен и Община Сливен Национална научната конференция, посветена на 200-годишнината от рождението на бележития сливенски поет и учител Добри Чинтулов, проведена през 2022 г. Изданието съдържа 20 доклада на водещи специалисти и изследователи от цялата страна. Темите, представени в сборника, обхващат различни аспекти от Чинтуловата дейност – катo учител, поет, композитор, читалищен деец, съставител на учебници. В част от публикациите се акцентира върху облика на Сливен през възрожденския период, както и са представени видни личности. Детайлно са проследени и процесите на формиране на просветното дело, етнологията, театъра и изобразителното изкуство в България. В редакционната колегия участват изявени литературоведи и историци, сред които проф. д.ф.н. Румяна Дамянова, проф. д.ф.н. Николай Аретов, доц. д-р Елена Гетова и доц. д-р Николай Тодоров. Публикуването на това издание ще допринесе за популяризирането на делото на Добри Чинтулов сред по-широка аудитория, както и ще разкрие различни аспекти от живота на българите през XIX век. Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Общинския фонд „Култура“ - Сливен.

Семейна творческа работилница "Сурва"

На 16 декември (събота) от 10.00 до 12.00 часа, в сградата на Регионален исторически музей „Д-р Симеон Табаков“ – Сливен, ще се проведе последната за годината семейна творческа работилница за изработка на сурвакници. Можете да заявите своето желание за участие на тел.: 0879 991 208 – Миглена Маринова /музеен педагог/. Ще се радваме да бъдете наши гости и заедно да творим!

Покана за семейна творческа работилница "Коледна украса"

На 9 декември (събота) от 10.00 до 12.00 часа, в сградата на Регионален исторически музей „Д-р Симеон Табаков“ – Сливен, ще се проведе семейна творческа работилница за изработка на коледна украса. Можете да заявите своето желание за участие на тел.: 0879 991 208 – Миглена Маринова /музеен педагог/. Очакваме Ви!

Експонати от фонда на Регионален исторически музей - Сливен – част от изложбата „Сребърна Тракия“ в Археологическия музей в Скопие

В Археологическия музей на Република Северна Македония в столицата Скопие бе открита изложбата „Сребърна Тракия“, която представя тракийското наследство. Събитието е организирано от Националния археологически институт с музей при БАН и включва внушителните над 1700 експоната от 18 музея в България и Северна Македония. Както подсказва и заглавието, преобладаващите предмети са сребърни и са подбрани така, че да представят най-пълно тракийската култура и наследство. Сред официалните гости, които присъстваха на изложбата, бяха министърът на културата на България Кръстю Кръстев, директорът на НАИМ-БАН доц. Христо Попов, председателят на парламента в Северна Македония Талат Джафери, министърът на културата Бисера Костадиновска-Стойчевска, Славица Бабамова, директор на археологическия музей, както директорите на българските музеи, чиито експонати участват в изложбата. Доц. д-р Николай Сираков се включи в събитието и гостува в нашата съседна държава, за да присъства на откриването на изложбата, в която участват едни от най-впечатляващите експонати от музея в град Сливен – златната маска, сребърните ритони с позлата, сребърният шлем, златните и сребърните елементи от конска амуниция, сребърната чаша - гобеле с позлата, златните фиали и златният пръстен - печат и др. Всички предмети от фонда на РИМ - Сливен, включени в изложбата “Сребърна Тракия” в Република Северна Македония, са открити в Далакова могила край с. Тополчане и представляват изключително богат гробен инвентар, предназначен да придружи в отвъдния свят знатен тракийски воин - аристократ.

Нови археологически обекти в долината на р. Тунджа, община Сливен, землище на с. Глуфишево

Археолози от Регионалния исторически музей (РИМ) - Сливен, Нов Български Университет, млади учени от Чикагския университет (САЩ) и доброволци от Германия за втора година провеждат заедно археологически обходи в долината на Тунджа в община Сливен. Проектът се финансира от Министерството на културата на РБ и целта на тазгодишната кампания е да се проучи землището на село Глуфишево. В археологическата наука Глуфишево е известно с укреплението от късната античност и средновековието, което е разположено на височината над съвременното село. Тазгодишните проучвания допринесоха за разкриването на неизвестни досега археологически обекти. Каменната брадва, постъпила във фонда на РИМ Сливен през 80-те години на 20-ти век (Обр. 2) и върхът на кремъчна стрела, открит през 2023 г., показват, че в равнинните, по-ниски части на землището на Глуфишево, през новокаменната епоха (6 хил. пр. Хр.) възниква селище или друг вид археологически обект. През следващия период - каменно-медната епоха (5. хилядолетие преди Христа) - настъпва значителна промяна: селището се изтегля на високо върху платото западно от възвишенията Лозбаир и Калето, което в миналото е било покрито с гори. Преместването на селищата на по-високи места, които предоставят по-добра защита и сигурност, е характерно за каменно-медната епоха, която се обозначава и с термините халколит и енеолит. Този период се отличава с много гъста селищна мрежа, демографско развитие и социално разслоение. Най-значителният пример за концентрацията на богатство и много ресурси в ръцете на отделни личности и фамилии през тази епоха дава Варненският некропол. Конфликтите за суровини, земя и други ресурси не подминават и селището от 5. хилядолетие преди Христа, което археолозите откриха тази есен на платото над с. Глуфишево. Селището е подпалено, разрушено и напуснато завинаги. В ерозирал склон се виждат следи от опожарени жилища. През античността се наблюдава връщане към равнинните, плодородни и богати на вода части на землището на Глуфишево. Тази година археолозите откриха две селища от късножелязната епоха (V-I в. пр. Хр.). Фрагменти от амфори (Обр. 3) показват, че обитателите на землището на Глуфишево през късножелязната епоха са внасяли вино или зехтин от Тасос. Твърде вероятно е, че те също са произвеждали и изнасяли вино с гроздето, което са отглеждали по склоновете на Лозбаир и Калебаир. Може би от тази епоха датират и първите пътни връзки между селищата, съхранени в спомена на местното население като “големия калдъръм” (свързващ селището с Кабиле) и “малкия калдъръм” (трасето му през римската епоха може да се проследи до Августа Траяна). През римската епоха в землището на с. Глуфишево вероятно са съществували малки селища или единични стопанства, поддържали пряк контакт с по-големите центрове от този период, регистрирани в землището на съседното с. Скобелево. Отслабването на централната власт през късната античност (5. - 7. век преди Христа) води до набези и несигурност. В отговор на тези процеси на много места са построени крепости, които дават защита на войскови части и местното население. Една от тях е укреплението на Калебаир над Глуфишево. То има значителни размери. Гъстата растителност попречи за добиването на по-конкретна информация за характера на укрепителните съоръжения. В склоновете западно от Кале Баир се откриха следи от средновековно селище. Обитателите му са избрали място в подножието на възвишението, което им дава възможност по най-бързия начин да потърсят сигурност в укрепеното пространство. Археологическите обходи представляват недеструктивна форма на археологически проучвания. Целта е чрез регистриране на находки, които се виждат по повърхността на земята, да се получи информация за разположението и датата на археологическите обекти. Екипът на РИМ - Сливен и партньорите им от Нов български университет са си поставили амбициозната цел да обходят равнинните части на община Сливен. Добавянето на нови археологически обекти към Археологическата карта на България е важно условие за опазването и интерпретирането на старините ни. Докторантката в университета Харвард (САЩ) Полин Шонгов, която по майчина линия има корени от Сливен, засне редица интервюта с хората от Глуфишево, които разказаха за миналото на своя край. Предстои съставянето на кратък документален филм за проекта. Благодарности: Ръководителите на проекта биха искали да благодарят на: хората от с. Глуфишево, Министерство на културата на Р България и участниците в експедицията от РИМ Сливен, Нов български и Чикагския университет, университета в Харвард, хотел “Горски кът в Сливен”, както и на доброволците от Германия.

Кадри от съботната работилница в музея

Кадри от съботната работилница в музея. Малките ни гости, заедно със своите родители, имаха възможност да изработят предмети от глина, вдъхновени от интересните експонати в експозицията на Регионален исторически музей – Сливен. Всички заедно изгледаха и презентация на тема „Какво е музей?“. Работилницата е част от творческо-образователната програмата на РИМ-Сливен. Само след броени дни, точно на Димитров ден, заедно с нашите усмихнати музейни педагози Ви очакваме с нова креативна задача!

Архив новини

Адрес

Град Сливен, бул. „Цар Освободител” №18

Работно време

ЗАТВОРЕНО ПОРАДИ РЕМОНТНИ ДЕЙНОСТИ „Къща музей “Хаджи Димитър”, Къща музей “Добри Чинтулов”, Къща музей “Сливенски бит” и Първата държавна текстилна фабрика на Балканите са временно затворени, поради ремонтни дейности.“

Входни такси

Входни билети
 • ученици, студенти и пенсионери - 4.00 лв.
 • възрастни - 5.00 лв.
 • групови посещения на ученици /над 20 човека/ - 3.00 лв.
 • групови посещения на възрастни /над 20 човека/ - 4.00 лв.
Пакетни цени

За посещение на два музейни обекта:

 • ученици, студенти и пенсионери - 6.00 лв.
 • възрастни - 8.00 лв.
 • групови посещения на ученици /над 20 човека/ - 5.00 лв
 • групови посещения на възрастни /над 20 човека/ - 7.00 лв

За посещение на три и повече музейни обекта:

 • ученици, студенти и пенсионери - 10.00 лв.
 • възрастни - 13.00 лв.
 • групови посещения на ученици /над 20 човека/ - 7.00 лв
 • групови посещения на възрастни /над 20 човека/ - 10.00 лв

Цени на семеен билет:

 • за един обект - 10.00 лв.
 • за два и повече обекта - 15.00 лв.
 • за три и повече музейни обекта - 20.00 лв.
Екскурзоводско обслужване
 • кратка беседа - 10.00 лв.
 • пълна беседа - 15.00 лв.
 • пълна беседа за повече от един музеен обект - 10.00 лв.
 • частни и публични събития в музейните обекти - 150.00 лв.

Последният четвъртък от месеца е с безплатни входни такси за индивидуални посетители. Заплаща се само беседата.

Лица с трайни увреждания и деца под 7-годишна възраст посещават безплатно музейните обекти.

Kонтакти

Телефон: 044 622494

Всички права запазени © 2019 РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - СЛИВЕН. Дизайн и разработка от Sliven.net