I Love Bulgaria

Новини

В Деня на Ботев почитаме 72-годишнината от потушаването на първото в Европа въоръжено въстание срещу комунизма

Всяка година, на днешния ден, отдаваме почит към паметта на Христо Ботев и на загиналите за свободата на България. За малцина, обаче, тази дата се асоциира с горянското съпротивително движение и въоръжения бунт на горяните в Сливенския балкан от 1951 г. Непосредствено след нахлуването на Червената армия в пределите на България и налагането на болшевишкия режим на 9 септември 1944 г. се заражда недоволство сред свободолюбивите българи към комунистическата тоталитарна система по съветски образец. В много райони на страната възникват тайни съпротивителни организации, които се обявяват против заграбването на частната собственост от „народната власт“, срещу съветизацията на България и обезличаването на нацията ни. Най-многочислена и най-добре организирана е била тази на горяните от Сливенски регион, за което намираме потвърждение в архивите на ДС. Нейното разрастване принуждава комунистическия режим да предприеме действия, за да я унищожи, като провежда операция срещу сливенските горяни, в която участват близо 13 000 души от ДС, Народната милиция и Вътрешни войски. На 31 май срещу 1 юни 1951 г. Сливенският балкан е обсаден, точното местонахождение на четата е установено и след продължилите до 2 юни сражения, тя е разбита, но не и победена. Оцелелите горяни, сред които и командирът на четата, Георги Търпанов, успяват да избягат в родните си села или да се укрият в Балкана. Днес, в близост до кръговото кръстовище, отвеждащо към хотел „Сливен“, се издига паметна плоча на горяните, за които историята сякаш предпочита да остане безмълвна. И въпреки това, всеки, който желае, може да поднесе цвете в знак на почит към хората, участвали в първото масово въоръжено въстание срещу комунистическата власт не само в България, но и в Европа! Поклон пред саможертвата им в една неравностойна и предварително обречена на неуспех битка – тази в името на свободата!

ВАЖНО! Четири от музейните обекти към РИМ – Сливен предстои да бъдат затворени

От началото на следващата седмица, 5 юни, до края на месец ноември 2023 г. къщите музеи „Хаджи Димитър“, „Сливенски бит“, „Добри Чинтулов“, както и Първата държавна текстилна фабрика на Балканите, няма да работят с посетители. Причината за тяхното затваряне е осъществяване на заложените дейности по интегрирания проект за развитие на туризма и подобряване на културната и историческа инфраструктура в Община Сливен, където Регионален исторически музей „Д-р Симеон Табаков“ е партньор. Четирите музейни обекта, които са неразривно свързани с миналото на града и с националната ни история, имат защитен статут от национално значение. В тази връзка всички планирани дейности са съгласувани с Министерството на културата и Националния институт за опазване на недвижимото културно наследство. Предварително се извиняваме на всички наши посетители за невъзможността да отворим врати през посочения период и се надяваме на тяхното разбиране!

Директорът на РИМ "Д-р Симеон Табаков" - Сливен участва в Национална научна конференция

Доц. д-р Николай Сираков участва в Национална научна конференция "Музеи и културно наследство - исторически и съвременни измерения", посветена на 120 години от началото на музейното дело в град Плевен. Директорът на РИМ "Д-р Симеон Табаков" - Сливен представи научен доклад на тема "Гробните дарове на траките по средното течение на река Тунджа" и ръководи заседания на секция "Археология".

Празнуваме Деня на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност

24. май е един от най-светлите български празници, честван от 1851 г. насам, а през 1990 г. – обявен за официален празник на Република България. На светите братя Кирил и Методий дължим две ключови постижения, а именно създаването на глаголицата и превода на Библията на старобългарски език, което прави Светото писание достъпно и разбираемо за огромно множество от хора. С възникването и разпространението на азбуката още през 855 г., благодарение на двамата първоучители и на техните ученици, се стига не само до пречупване на т. нар. триезична догма, съгласно която при богослужение са разрешени единствено латинският, гръцкият и еврейският език, но и до подсилване на съзнанието за обща културна принадлежност сред населението – основополагащ компонент при формирането на българската нация. Напълно обясним е и последващият акт на обявавяне на новата писменост за официален език на българската държава и църква при управлението на Цар Симеон Велики (893 – 927). С това нашият народ става първият в Европа, който през Средните векове изповядва вярата си в Бога и твори на родния си език – факт, благодарение на който успяваме да съхраним своята обща идентичност през времена на гнет и същевременно просперитет. Честит празник!

Отворени музейни обекти към РИМ - Сливен на 24. и 25. май

Наситеният с най-много празници месец от годината е към своя край! Напомняме Ви, че на 24. и 25. май ще са отворени за посещение следните музейни обекти в рамките на стандартното работно време през летния период: - на 24. май ще работят РИМ - Сливен, къща-музей "Хаджи Димитър", къща-музей "Сливенски бит" и къща-музей "Добри Чинтулов" - на 25. май - къща-музей "Хаджи Димитър", къща-музей "Сливенски бит" и къща-музей "Добри Чинтулов". Очакваме Ви!

18 май - Международен ден на музеите

Всяка музейна институция, независимо от своя тематичен обхват, играе ключова роля при формирането и създаването на устойчиво бъдеще. Отворени към публиката, достъпни и приобщаващи, музеите допринасят за подобряване благосъстоянието на нашите общности, предлагайки нестандартни начини за образование, забавление, размисъл и споделяне на знания. Благодарение на дейностите, които извършват, а именно проучване, събиране, съхраняване, интерпретиране и представяне на материалното и нематериалното наследство на общността, музеите разполагат с изключителен потенциал за насърчаване на положителна промяна не само в рамките на своя териториален обхват, но и глобално. На днешния Международен ден на музеите, 18 май, бихме искали да честитим професионалния празник на всички колеги, отдадени на своята работа, и да си пожелаем вдъхновение, увереност и постоянство в поддържането на националната културна идентичност!

Mодно ревю "Облеклото - знак на времето" в Нощта на музеите

В Европейската Нощ на музеите пред сградата на РИМ "Д-р Симеон Табаков" - Сливен акцент в програмата беше модното ревю "Облеклото - знак на времето". Бяха представени колекция от традиционни носии и старо градско облекло от фондовете на РИМ - Сливен, съвремени колекции на студенти - дизайнери от Нов Български университет, и колекция пролет - лято на модна къща "Дика". Представяме Ви колекцията от фондовете на Регионален исторически музей - Сливен.

Нощта на музеите в РИМ „Д-р Симеон Табаков“- Сливен

С огромен интерес премина тазгодишното издание на Нощта на музеите, с голям брой посетители във всички музеи и галерии в град Сливен. За първи път тази година се проведе играта "Моето музейно селфи". Бяха предвидени томбола и награди за посетителите, които си направят селфи при посещенията в музеите или галериите в града и го популяризират в социалните мрежи.

Творческа работилница „Мънистен свят" в Нощта на музеите

В Първата държавна текстилна фабрика на Балканите, музейните педагози към Регионален исторически музей - Сливен, Миглена Маринова и Радост Боснова, подготвиха за Нощта на музеите творческа работилница „Мънистен свят", което предизвика интерес за малки и големи, както и занимателна игра с интерактивни карти със снимки на стария Сливен.

Откриване на „Европейска нощ на музеите“ 2023 г. в Сливен

На 13 май 2023 г. се проведе поредното издание на Европейската Нощ на музеите. Директорът на РИМ "Д-р Симеон Табаков", доц. д-р Николай Сираков, и заместник - кмета на Община Сливен, Пепа Чиликова, откриха събитието. Пред сградата на музея акцент беше модното ревю "Облеклото - знак на времето" с колекция от традиционни носии и старо градско облекло от фондовете на РИМ - Сливен, както и съвремени колекции на студенти - дизайнери от Нов Български университет, и колекция пролет - лято на модна къща "Дика". Последваха изпълнения на единствената у нас изцяло мъжка танцова формация "Димитров", както и изпълнения на балет "Барби" и на деца от школата за поп и рок изпълнители "Ритъм". Музейните обекти бяха с вход свободен до 23.30 ч. и събитието премина при голям интерес.

Детска градина "Детски рай" представиха китка от пролетни празници в къща музей "Сливенски Бит XIX-XX век"

През изминалите дни в къща музей "Сливенски Бит XIX-XX век" беше истински празник. Децата от детска градина ,,Детски рай” - Сливен с директор Дора Янкова, със съдействието на РИМ ,,Д-р Симеон Табаков” - Сливен, осъществиха своя проект за съхранение на пролетните обреди и обичаи в Сливенския край и представиха китка от пролетни празници събрани в една ,,Пролетна огърлица”. Група ,,Детелинки” с учители Димитричка Илиева и Ирена Коцева ни представиха Благовещение, Лазаровден и Цветница. Група ,,Мики Маус” с учители Ирена Митева, Марлена Каракачанова и музикален учител Мария Цонева, представиха Великден и Гергьовден.

Виктория Михнева, уредник в РИМ-Сливен, изнесе беседа за взаимното училище

По случай 11 май - Ден на Светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий, днес в зала Май се състоя среща на тема „Да помним, за да бъдем. Взаимното училище в храм „Света София" - начало на светското образование в Сливен“. Виктория Михнева, уредник в отдел "История на България XV - XIX в." в РИМ „Д-р Симеон Табаков“ – Сливен, изнесе беседа пред ученици и гости за историята на взаимното училище. Срещата бе организирана от Община Сливен и Постоянната комисия по образование, наука, култура и вероизповедания към Общински съвет.

Архив новини

Адрес

Град Сливен, бул. „Цар Освободител” №18

Работно време

зимен период
9:00 ч. - 12:00 ч.
14:00 ч. - 17:00 ч.
летен период:
09:00 ч. - 12:00 ч.
14:00 ч. - 18:00 ч.
Почивни дни
летен период
(април - септември): Неделя, Понеделник
зимен период
(октомври - март): Неделя, Понеделник
* Важно! За неделни посещения е необходима предварителна заявка на 0889 968 775 (гл. екскурзовод).

Входни такси

Входни билети
 • ученици, студенти и пенсионери - 4.00 лв.
 • възрастни - 5.00 лв.
 • групови посещения на ученици /над 20 човека/ - 3.00 лв.
 • групови посещения на възрастни /над 20 човека/ - 4.00 лв.
Пакетни цени

За посещение на два музейни обекта:

 • ученици, студенти и пенсионери - 6.00 лв.
 • възрастни - 8.00 лв.
 • групови посещения на ученици /над 20 човека/ - 5.00 лв
 • групови посещения на възрастни /над 20 човека/ - 7.00 лв

За посещение на три и повече музейни обекта:

 • ученици, студенти и пенсионери - 10.00 лв.
 • възрастни - 13.00 лв.
 • групови посещения на ученици /над 20 човека/ - 7.00 лв
 • групови посещения на възрастни /над 20 човека/ - 10.00 лв

Цени на семеен билет:

 • за един обект - 10.00 лв.
 • за два и повече обекта - 15.00 лв.
 • за три и повече музейни обекта - 20.00 лв.
Екскурзоводско обслужване
 • кратка беседа - 10.00 лв.
 • пълна беседа - 15.00 лв.
 • пълна беседа за повече от един музеен обект - 10.00 лв.
 • частни и публични събития в музейните обекти - 150.00 лв.

Последният четвъртък от месеца е с безплатни входни такси за индивидуални посетители. Заплаща се само беседата.

Лица с трайни увреждания и деца под 7-годишна възраст посещават безплатно музейните обекти.

Kонтакти

Телефон: 044 622494

Всички права запазени © 2019 РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - СЛИВЕН. Дизайн и разработка от Sliven.net