I Love Bulgaria

Новини

Започна археологически сезон 2020 г. в РИМ - Сливен

Настоящият археологически сезон стартира с разкопки на късноантична и средновековна крепост "Туида" в нашия град. Акцент в изследванията на ръководения от д-р Николай Сираков екип е довършване на разкопките на частично проучената масивна постройка от ранновизантийския период на крепостта и нейните пристроявания през различните епохи. Целта е да се изяснят функциите и строителната история на т.нар. „административна“ сграда, а в по-общ план – и на градоустройството и ролята на крепостта в рамките на Българската държава. Археологическите дейности са финансирани по проект към Министерството на културата.

Творческа работилница за родители и деца през септември

Регионален исторически музей - Сливен съвместно с екипа на крепостта "Туида" организираме работилница "Родители с деца творят" по повод Европейските дни на наследството 2020 г. Заниманията, свързани с изработка на изделия от вълна, ще се проведат на 19 септември (събота) в къща-музей "Сливенски бит" между 10 и 16 ч. За да участвате, е необходима предварителна заявка на телефон 0879 991 208 (г-жа Миглена Маринова - музеен педагог в РИМ - Сливен). Такса за закупуване на материалите: 5 лв. Уверяваме Ви, че броят на участниците ще бъде съобразен с епидемиологичната обстановка и всички мерки в тази насока ще бъдат спазени. Очакваме Ви!

РИМ - Сливен организира поредна тематична работилница за деца

На 5-ти август (сряда) Регионален исторически музей - Сливен планира тематична работилница "В света на традицията" за деца на възраст от 8 до 12 години. Заниманията ще се проведат на открито в двора на къща-музей "Сливенски бит", където участниците ще се запознаят с традициите и обичаите в нашия град при спазване на всички противоепидемични мерки. Максимален брой на децата: 10 Времетраене: от 9:00 до 12:00 ч. За записване и допълнителна информация: г-жа Миглена Маринова тел. 0879 991 208 Очакваме Ви!

РИМ - Сливен с два одобрени проекта към МК

Вчера Министерството на културата публикува резултатите от проведена сесия за предоставяне на целева финансова подкрепа за теренни археологически проучвания и теренна консервация за 2020 г. Сред одобрените за финансиране проекти са и тези, разработени от РИМ - Сливен, като общата сума, която предстои да бъде отпусната, е в размер на около 25 хил. лева. Във връзка с проектите ще бъде осъществено теренно издирване в землищата на селата Караново, Ковачите и Злати Войвода, както и ще бъдат продължени разкопките и проучвателните дейности на емблематичната за града ни късноантична и средновековна крепост Туида. Научни ръководители на проектите са д-р Николай Сираков, директор на РИМ - Сливен, и д-р Веселин Игнатов, уредник в отдел "Археология" към институцията.

РИМ - Сливен организира тематична работилница за деца

На 29-ти юли (сряда) РИМ - Сливен организира тематична работилница за деца от 8 до 10 годишна възраст, където участниците ще се запознаят с професията на археолога и реставратора. Планираните занимания ще се проведат на открито в двора на Първата държавна текстилна фабрика на Балканите при спазване на социална дистанция и на всички противоепидемични мерки. Максимален брой на децата: 10 Времетраене: от 9:00 до 12:00 ч. За записване и информация: г-жа Миглена Маринова тел. 0879 991 208 Очакваме Ви!

Годишнина от гибелта на Хаджи Димитър

152 години ни делят от героичната смърт на войводата Хаджи Димитър, отдал живота си в името на светлата цел - свободата и самостоятелността на България. По традиция на утрешния ден, 18-ти юли, отбелязваме гибелта на сливенския революционер - същият ден, в който честваме и рождението на Апостола на българската свобода Васил Левски. Заповядайте утре, 18-ти юли, в къща-музей "Хаджи Димитър", където входът ще е свободен. Линк към видео презентация, посветена на 152-годишнината от гибелта на Хаджи Димитър: https://bit.ly/2ZzU5rA

Зареди още

Адрес

Град Сливен, бул. „Цар Освободител” №18

Работно време

9:00 ч. – 12:00 ч. 14:00 ч. – 17:00 ч.
Почивни дни
Април - Октомври: Понеделник Ноември - Март: Неделя, Понеделник * Важно! За неделните посещения е необходима предварителна заявка на 0889 968 775 (гл. екскурзовод).

Входни такси

Входни билети
 • ученици, войници, студенти и пенсионери - 2.00 лв.
 • възрастни - 3.00 лв.
 • групови посещения на ученици /над 15 човека/ - 1.00 лв.
 • групови посещения на възрастни /над 15 човека/ - 2.00 лв.
Пакетни цени

За посещение на два музейни обекта:

 • ученици, войници, студенти и пенсионери - 3.00 лв.
 • възрастни - 5.00 лв.
 • групови посещения на ученици /над 15 човека/ на два и повече обекта - 2.00 лв
 • групови посещения на възрастни /над 15 човека/ на два и повече обекта - 5.00 лв

За посещение на три и повече музейни обекта:

 • ученици, войници, студенти и пенсионери - 5.00 лв.
 • възрастни - 7.00 лв.

Цени на семеен билет:

 • за един обект - 7.00 лв.
 • за два и повече обекта - 10.00 лв.
Беседи на български и чужд език: 10 лв.

Последният четвъртък от месеца е с безплатни входни такси. Заплаща се само беседата.

Лица с трайни увреждания и деца под 7-годишна възраст посещават безплатно музейните обекти.

Kонтакти

Телефон: 044 622494

Всички права запазени © 2019 РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - СЛИВЕН. Дизайн и разработка от Sliven.net