I Love Bulgaria

Новини

В Сливен се проведе Европейска нощ на музеите 2021 г.

Общо 9 обекта в града под Сините камъни, сред които Регионален исторически музей „Д-р Симеон Табаков“, Късноантична и средновековна крепост „Туида“, Националният музей на текстилната индустрия, Художествена галерия „Димитър Добрович“, се включиха в тазгодишното 17-то издание на инициативата Европейска нощ на музеите. Събитието, което традиционно се провежда към края на месец май, привлече голяма част от жителите и гостите на града с атрактивната си програма, наситена с много танци, игри, творчески ателиета, концерти и награди. Положителна бе и оценката на посетителите, които споделиха своето мнение в онлайн формуляра за обратна връзка. Щастливи сме, че успяхме да достигнем до голям кръг от хора – резултат, който нямаше да е факт без подкрепата на нашите спонсори, както и на участниците от Театър „Класика“ при ПГПЗЕ „З. Стоянов“, ДЮФА „Тракийче“, АНТП – Сливен, Клуб „Ритъм“. Специални благодарности на фирма „Дорис“, „Шаклиян“, ресторант „Монти“ и на екипа на Logiscape.

РИМ - Сливен с пореден одобрен проект

Проект на РИМ - Сливен е сред одобрените за финансиране от Министерството на културата, след като на 11 юни ведомството публикува резултатите от проведена сесия за подпомагане на дейности в областта на движимото културно наследство и визуалните изкуства 2021 г. В следващите месеци екип от специалисти в музея ще разработят учебни помагала: работна тетрадка „Траките и Римската цивилизация - пътешествие във времето, част 2“, магнитни пъзели и мемори карти, които са устойчиво продъжение на осъществения през 2019 г. проект „Музеят – място за учудване, въображение и любопитство“. Исканото финансиране от Министерството на културата е одобрено в пълен размер.

РИМ - Сливен обявява Ваканция в музея за 2021 г.

Музейно-образователната програма „Ваканция в музея“, организирана ежегодно от Регионален исторически музей "Д-р Симеон Табаков" - Сливен, е насочена към деца от различни възрастови групи. Основната й цел е да изгради у децата потребност от общуване с културните ценности и възприемането им като първоизточник, който разказва за времето, хората и събитията. Участвайки в програмата те извършат пътешествие в историческото и културно пространство под формата на игра и разширяват познанията и представите си за заобикалящия ги свят. Повече информация за програмата, условия за записване и други детайли може да получите от г-жа Миглена Маринова - музеен педагог, на телефон 0879 991 208. Видеопрезентация на Ваканция в музея 2021 г. е достъпна на фейсбук страницата на институцията.

Покана от РИМ - Сливен по повод Деня на детето

Регионален исторически музей "Д-р Симеон Табаков" - Сливен Ви кани на 1 юни да отбележим заедно празника на детето! Начало: 10:00 ч. Място: пред сградата на РИМ - Сливен (бул. Цар Освободител 18) Очакват Ви много изненади, игри, награди и сладки изкушения от сладкарска фирма "Шаклиян"!

18 май - Международният ден на музеите

Изминалата 2020 година бе белязана от повсеместна криза, която се отрази на всеки един аспект от нашия живот. Абсолютно всички обществени сфери претърпяха промени, включително и културният сектор. Музеите не правят изключение. Нещо повече, икономическите, социални и психологически последици оказаха значително влияние върху нас, както в дългосрочен, така и в краткосрочен план. Независимо от този факт, кризата с Covid-19 послужи като катализатор на множество важни трансформации и нововъведения в нашия сектор. Сред тях са засиленият фокус върху дигитализацията, но и създаването на иновативни форми на разпространение на историческото съдържание и прекрояване на културното преживяване. Това е повратен момент за цялото ни общество. Моментът, когато РИМ-Сливен изразява своята готовност да преосмисли връзката си с различните общности, да експериментира с нови подходи към достигане до вас, както и да затвърди ролята си в изграждането на справедливо, отговорно и устойчиво бъдеще. Защото потенциалът на културния сектор, макар и често пъти подценяван, е огромен при възстановяването и иновацията в след-Covid ерата! Каним гостите и гражданите на гр. Сливен на неформална среща-разговор на чаша кафе със специалистите на РИМ "Д-р Симеон Табаков" на 18 май, когато отбелязваме Меджународния ден на музеите, в сградата на музея (бул. Цар Освободител 18) между 10 и 11 часа. През целия ден музейните ни обекти ще са със свободен достъп. Заповядайте!

РИМ - Сливен обявява онлайн конкурс

Регионален исторически музей "Д-р Симеон Табаков" - Сливен отправя предизвикателство към децата от 5 до 19 годишна възраст на тема "Разкажи ми история". Под формата на есе, презентация или кратко видео всяко дете би могло да ни сподели свое лично преживяване, което е оставило траен отпечатък в съзнанието му, или да ни разкаже за дадено събитие/личност от българската история, които заслужават нашата почит. За участие в онлайн конкурса е необходима декларация за съгласие от родител (в свободен текст), че можем да публикуваме творбата в сайта на музея и във фейсбук. Краен срок за участие: 31 май 2021 г. Как и къде да изпращате творбите + декларациите: в електронен вид на имейл museum_pr@abv.bg Очакват ви предметни награди и много изненади, за които ще ви информираме допълнително в интернет! Успех!

Зареди още

Адрес

Град Сливен, бул. „Цар Освободител” №18

Работно време

9:00 ч. – 12:00 ч. 14:00 ч. – 18:00 ч.
Почивни дни
Април - Октомври: Понеделник Ноември - Март: Неделя, Понеделник * Важно! За неделните посещения е необходима предварителна заявка на 0889 968 775 (гл. екскурзовод).

Входни такси

Входни билети
 • ученици, войници, студенти и пенсионери - 2.00 лв.
 • възрастни - 3.00 лв.
 • групови посещения на ученици /над 15 човека/ - 1.00 лв.
 • групови посещения на възрастни /над 15 човека/ - 2.00 лв.
Пакетни цени

За посещение на два музейни обекта:

 • ученици, войници, студенти и пенсионери - 3.00 лв.
 • възрастни - 5.00 лв.
 • групови посещения на ученици /над 15 човека/ на два и повече обекта - 2.00 лв
 • групови посещения на възрастни /над 15 човека/ на два и повече обекта - 5.00 лв

За посещение на три и повече музейни обекта:

 • ученици, войници, студенти и пенсионери - 5.00 лв.
 • възрастни - 7.00 лв.

Цени на семеен билет:

 • за един обект - 7.00 лв.
 • за два и повече обекта - 10.00 лв.
Беседи на български и чужд език: 10 лв.

Последният четвъртък от месеца е с безплатни входни такси за индивидуални посетители. Заплаща се само беседата.

Лица с трайни увреждания и деца под 7-годишна възраст посещават безплатно музейните обекти.

Kонтакти

Телефон: 044 622494

Всички права запазени © 2019 РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - СЛИВЕН. Дизайн и разработка от Sliven.net