I Love Bulgaria

Новини

Къща-музей „Хаджи Димитър“ ще работи с посетители през декември

От днес къща-музей „Хаджи Димитър“ отваря врати при спазване на всички противоепидемични мерки и изисквания, заложени в новата заповед на министъра на здравеопазването. Достъп до обекта ще имат индивидуални посетители, които са ваксинирани или преболедували COVID-19, или предоставят отрицателен резултат от проведено изследване или бърз антигенен тест, удостоверени с валидни документи. Работно време на къща-музей „Хаджи Димитър“: 9.00 - 12.00 ч. и 14.00 – 17.00 ч. Почивни дни през зимния период са неделя и понеделник.

РИМ – Сливен осъществи проект с образователна насоченост

В продължение на няколко месеца екип от Регионален исторически музей „Д-р Симеон Табаков“ вложи усилия в разработването на учебни помагала, свързани с траките и Римската цивилизация. Проектът, който е реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата, цели да запознае децата с откритите в Сливенски регион находки от този период, като същевременно допринесе за затвърждаването и обогатяването на знанията им по интересен и достъпен начин. Самите музейно-образователни пособия включват работна тетрадка, съобразена с учебното съдържание по История и цивилизации за 5. клас, мемори карти и пъзели, на които са представени съхраняваните в РИМ – Сливен артефакти.

Проф. Иван Русев сред новоизбраните член-кореспонденти на БАН

След събрание на академиците към БАН за подбор на нови член-кореспонденти в три области, сред които хуманитарни и обществени науки, вчера бе избран проф. д-р ист. н. Иван Русев. Това е поредното и напълно заслужено признание за родения в гр. Сливен историк, който започва своята кариера като уредник в отдел „История на България XV–XIX в.” към Регионален исторически музей – Сливен, където работи от 1989 до 1997 г. Проф. Русев е първият сред колегите си, който защитава докторска степен с дисертация на тема: „Производствено-търговски структури в Сливенско-Котелския район през епохата на Възраждането”. Сред най-важните научни постижения на историка, който бе удостоен със званието „Почетен гражданин на Сливен“ през 2019 г., е приносът му към изследването на българската стопанска история - на процеса на появата, развитието и разпространението на модерната търговска практика и култура на българите през епохата на Възраждането. Проф. Иван Русев допринася значително към изследването и популяризирането на непроучени до момента в своята цялост теми, като история на Сливенско-Котленския край (XV–XIX в.), духовното наследство на средновековната манастирска общност „Света гора Сливенска“, история на Варна и на Бяла през османската епоха (XV–XIX в.), история на Черноморския регион (XVIII–XX в.), история на църквите и манастирите в Югоизточна България (XVIII–XX в.) и др.

Музейните обекти към РИМ – Сливен затворени за посетители и през ноември

Във връзка със Заповед № РД-01-890 от 03.11.2021 г. за въвеждане на временни противоепидемични мерки, издадена от министъра на здравеопазването, музейните обекти към Регионален исторически музей - Сливен ще продължат да бъдат затворени за посетители до края на месец ноември.

Ученически разработки от Конкурса „Любовта към Отечеството превъзходи всички световни добрини“

В Деня на народните будители, публикуваме материали от Конкурса за есе „Любовта към Отечеството превъзходи всички световни добрини“, организиран от Община Сливен в партньорство с Областна администрация – Сливен, Обществен съвет за работа с бесарабско-таврийските българи и фондация „Памет“ с участие на деца от бесарабска Молдова и бесарабска и таврийска Украйна.

Онлайн представяне на книга по повод Димитровден

Ден преди 26 октомври - празника на гр. Сливен, насочваме вниманието Ви към една изключително стойностна книга, посветена не само на емблематичната за нашия град личност - Хаджи Димитър, но и на видните сливенски възрожденци. Миналата година екип от Регионален исторически музей "Д-р Симеон Табаков", подкрепен финансово от Общински фонд "Култура" - Сливен, вложихме усилия в осъвременяването и публикуването на сборника от 1935 г. със заглавие "Той не умира. Сливен на безсмъртните си синове". Какъв е непосредственият повод за написването на тази книга паметник, защо е толкова значима за града ни и какво повече можем да научим за личностите, оставили трайна диря в местната и националната ни история, ще разберете от споделеното видео. С обновеното издание се постарахме да отбележим 180-годишнината от рождението на Хаджи Димитър (1840 - 1868), чието честване съвпадна с обявената извънредна епидемична обстановка през 2020 г. Надяваме се по този начин да достигнем до повече наши съграждани и българи, за които общата ни история буди интерес! Цялостна видеопродукция, техническа редакция и дизайн на книгата: Мария Павлова, експерт "Връзки с обществеността" към РИМ - Сливен Сърдечни благодарности на проф. д.и.н. Иван Русев, научен редактор, на г-жа Веселина Тонева, коректор, и на издателство "Абагар" АД за отделеното време и усилия! Линк към канала на музея в YouTube: http://www.youtube.com/watch?v=XPqI-vjUTcM

Зареди още

Адрес

Град Сливен, бул. „Цар Освободител” №18

Работно време

9:00 ч. – 12:00 ч. 14:00 ч. – 18:00 ч.
Почивни дни
Април - Октомври: Понеделник Ноември - Март: Неделя, Понеделник * Важно! За неделните посещения е необходима предварителна заявка на 0889 968 775 (гл. екскурзовод).

Входни такси

Входни билети
 • ученици, войници, студенти и пенсионери - 2.00 лв.
 • възрастни - 3.00 лв.
 • групови посещения на ученици /над 15 човека/ - 1.00 лв.
 • групови посещения на възрастни /над 15 човека/ - 2.00 лв.
Пакетни цени

За посещение на два музейни обекта:

 • ученици, войници, студенти и пенсионери - 3.00 лв.
 • възрастни - 5.00 лв.
 • групови посещения на ученици /над 15 човека/ на два и повече обекта - 2.00 лв
 • групови посещения на възрастни /над 15 човека/ на два и повече обекта - 5.00 лв

За посещение на три и повече музейни обекта:

 • ученици, войници, студенти и пенсионери - 5.00 лв.
 • възрастни - 7.00 лв.

Цени на семеен билет:

 • за един обект - 7.00 лв.
 • за два и повече обекта - 10.00 лв.
Беседи на български и чужд език: 10 лв.

Последният четвъртък от месеца е с безплатни входни такси за индивидуални посетители. Заплаща се само беседата.

Лица с трайни увреждания и деца под 7-годишна възраст посещават безплатно музейните обекти.

Kонтакти

Телефон: 044 622494

Всички права запазени © 2019 РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - СЛИВЕН. Дизайн и разработка от Sliven.net