I Love Bulgaria

Новини

Първите пощенски марки в България

Първите пощенски марки в България са известни с името „сантими”. Названието им произхожда от марковите номинали /5, 10, 25 и 50 сантима и 1 франк/. От всички стойности се срещат с по-тъмни или по-светли нюанси, както и отпечатани на тънка хартия. Те са еднакви по размер и изображение. На тях е изобразен гордо изправен лъв с корона, символизиращ храбростта и борбите на българския народ за освобождение. Лъвът е обграден от двойна елипса, в горната част на която е изписано „българска поща”, а в долната – стойността.

Марките са отпечатани в Държавната руска печатница в Санкт Петербург по молба на руския княз Владимир Черкаски - строителят на Нова България, който е изградил гражданската администрация в освободените български земи. Непосредствено след Освобождението България няма собствена парична единица. В съотвествие с изискванията на Всемирния пощенски съюз номиналните стойности на първите български пощенски марки са в парична единица – златен франк, като 1 франк = 100 сантима. Марките са пуснати в употреба на 1 май 1879 г. Със закон от 4 юни 1880 г. е въведена българската парична единица 1 лев = 100 стотинки. До въвеждането на новите парични знаци пощите използват разчета 1 франк = 1 лев. Първата българска марка в левове и стотинки е била отпечатана едва през 1881 г. отново в Санкт Петербург.

Първите пощенски марки в света са наречени „черно пени”. Те влизат в обръщение на 6 май 1840 г. в Англия по идея на Роуланд Хил. С въвеждането на пощенската марка таксата за изпращането на писма се поема от изпращача. На марките върху черен фон е изобразен ликът на 19-годишната кралица Виктория. „Черното пени” се появява като книжен знак, с който се обозначава платената такса от едно пени за доставка на едно писмо. Графичният дизайн на марката е създаден от Джеймс Чалмърс – книжар и печатар от шотландския град Дънди. „Черното пени” е използвана около 10 месеца, след което излиза от употреба. Оказва се, че печатът върху черния фон не е достатъчно отчетлив и лесно може да се премахне, което прави възможно използването на марката повторно. Взема се решение марката да бъде в червен цвят. Така през 1841 г. се появява „Червеното пени”.

Ще завършва с любопитен факт за най-скъпата българска пощенска марка е „Обърнатата конница”, която е оценена на 25 000 евро. В България има само 5 екземпляра от нея, а по света са общо 30. Марката е отпечатана през 1911 г. в Полиграфическия институт за ценни книжа в италианската столица Рим. Нейни автори са художниците Антон Митов и Г. Евстатиев. На марката е отпечатана картината на Ярослав Вешин, изобразяваща цар Фердинанд и синовете му княз Борис и принц Кирил на коне по време на военни маневри. Фигурите от сюжета са отпечатани с главата надолу. „Дефектните” марки са с номинал 50 стотинки и са продавани в Пловдив през 1913 г.

Изготвил: Мария Николова, РИМ – гр.Сливен

Източници:

Каталог на българските пощенските марки

Пчелински, Цвети. Извори за историята на пощите и телекомуникациите по българските земи, С., 2014 г.

Списание”Българска наука”, брой 40, септември 2011 г.

Статии, поместени в електронни вестници

Макай, д-р Джеймс. Как да колекционираме пощенски марки, изд. Труд, 2009 г.


Снимки:

Адрес

Град Сливен, бул. „Цар Освободител” №18

Работно време

9:00 ч. – 12:00 ч. 14:00 ч. – 17:00 ч.
Почивни дни
Април - Октомври: Понеделник Ноември - Март: Неделя, Понеделник * Важно! За неделните посещения е необходима предварителна заявка на 0889 968 775 (гл. екскурзовод).

Входни такси

Входни билети
 • ученици, войници, студенти и пенсионери - 2.00 лв.
 • възрастни - 3.00 лв.
 • групови посещения на ученици /над 15 човека/ - 1.00 лв.
 • групови посещения на възрастни /над 15 човека/ - 2.00 лв.
Пакетни цени

За посещение на два музейни обекта:

 • ученици, войници, студенти и пенсионери - 3.00 лв.
 • възрастни - 5.00 лв.
 • групови посещения на ученици /над 15 човека/ на два и повече обекта - 2.00 лв
 • групови посещения на възрастни /над 15 човека/ на два и повече обекта - 5.00 лв

За посещение на три и повече музейни обекта:

 • ученици, войници, студенти и пенсионери - 5.00 лв.
 • възрастни - 7.00 лв.

Цени на семеен билет:

 • за един обект - 7.00 лв.
 • за два и повече обекта - 10.00 лв.
Беседи на български и чужд език: 10 лв.

Последният четвъртък от месеца е с безплатни входни такси. Заплаща се само беседата.

Лица с трайни увреждания и деца под 7-годишна възраст посещават безплатно музейните обекти.

Kонтакти

Телефон: 044 622494

Всички права запазени © 2019 РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - СЛИВЕН. Дизайн и разработка от Sliven.net