I Love Bulgaria

Отпечатване на сборник, съдържащ традиционни залъгалки, броилки, детски игри и играчки от Сливенско, записани в района и съхранявани във фонда на РИМ-Сливен

Приключи проектът, по който работи екип от музейни специалисти от Регионален исторически музей „Д-р Симеон Табаков”-Сливен, осъществен с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

Целта на проекта беше да се отпечата сборник, съдържащ традиционни залъгалки, броилки, детски игри и играчки от Сливенско, записани в района и съхранявани във фонда на РИМ-Сливен, който да се разпространява в образователните и културните институции в района /детски градини, училища, читалища, библиотеки, музеи и др./, както и неговото използване за музейно-образователни  дейности в музея. Със сборника се цели да се провокира интерес към детския фолклор, за да се постигне опознаване на традицията и нейното усвояване от децата.

Всички заложени дейности в проекта бяха своевременно и коректно изпълнени, в резултат на което днес РИМ-Сливен разполага с готов продукт, който се състои от книжно тяло, сборник, под името „Сечи, сечи месечинка – традиционни залъгалки, броилки, детски игри и играчки от Сливенско”  и едноименен видеофилм, представящ някои от игрите в него.

 Подборът и систематизацията на материалите в сборника, които са от архива на отдел „Етнография” при РИМ-Сливен, бяха извършени от доц. д-р Владимир Демирев –фолклорист и етнолог.  Ръководител на проекта е Дора Пондалова, уредник в РИМ-Сливен.  Научен ръководител е доц. д-р Ирена Бокова.Предпечатната подготовка бе извършена от Добринка Добрева-Славова – уредник в РИМ-Сливен, а кориците и илюстрациите към книжното тяло се извърши от Петър Петров, реставратор, също в РИМ-Сливен. Сборникът се състои от 150 традиционни залъгалки, броилки, детски игри и играчки от Сливенско, разпределени в 6 раздела: Игри и залъгалки с деца; Броилки за „бабене”; Детски игри и забави; Игри със състезателен характер; Игри с обреден характер; Играчки, както и 17 илюстрации на няколко игри и играчки.

Беше създаден видеофилм, представящ някои от игрите, описани в сборника. Предварително игрите бяха разучени и разиграни децата от ДТС „Шарено коланче” при ФТШ „Сините камъни” с художествени ръководители Станка и Иван Иванови. Те представиха игрите както във филма, така и в Европейската Нощ на музеите – 18 май и на 1 юни, в рамките на 23 международен детски фолклорен танцов фестивал „Приятелство без граници”.

С цел да се провокира интерес към детския фолклор и все повече хора да се докоснат до тази част от фолклорното ни наследство се направи опит да се вплете традиционния детски игрови модел в съвременните форми на обучение. Някои от описаните в сборника детски игри бяха представени и разиграни в детски градини, училища и танцови школи. Част от тях присъстват и днес в учебния и възпитателния процес, а други се играят от децата в осъвременен вариант.

Както е заложено в проекта, сборникът, заедно с филма, беше разпространен безплатно във всички образователни и културни институции на територията на цялата област Сливен – детски градини, училища, читалища, библиотеки, музеи и др., за да могат те да го използват в своите бъдещи дейности с деца. Той ще се използва и в различни музейно-образователни програми на РИМ-Сливен.

Книгата може и да се закупи от всеки, който проявява интерес, в РИМ-Сливен.

Проектът беше представен от Добринка Добрева-Славова и на Втората национална конференция „Детето, децата, детството (етнокултурни аспекти)”, която се състоя на 1 и 2 юни в град Сопот.

Всички заложени цели в проекта бяха постигнати.

Филмът „Сечи, сечи месечинка”

Снимки

Адрес

Град Сливен, бул. „Цар Освободител” №18

Работно време

зимен период
9:00 ч. - 12:00 ч.
14:00 ч. - 17:00 ч.
летен период:
09:00 ч. - 12:00 ч.
14:00 ч. - 18:00 ч.
Почивни дни
летен период
(април - септември): Неделя, Понеделник
зимен период
(октомври - март): Неделя, Понеделник
* Важно! За неделни посещения е необходима предварителна заявка на 0889 968 775 (гл. екскурзовод).

Входни такси

Входни билети
 • ученици, студенти и пенсионери - 4.00 лв.
 • възрастни - 5.00 лв.
 • групови посещения на ученици /над 20 човека/ - 3.00 лв.
 • групови посещения на възрастни /над 20 човека/ - 4.00 лв.
Пакетни цени

За посещение на два музейни обекта:

 • ученици, студенти и пенсионери - 6.00 лв.
 • възрастни - 8.00 лв.
 • групови посещения на ученици /над 20 човека/ - 5.00 лв
 • групови посещения на възрастни /над 20 човека/ - 7.00 лв

За посещение на три и повече музейни обекта:

 • ученици, студенти и пенсионери - 10.00 лв.
 • възрастни - 13.00 лв.
 • групови посещения на ученици /над 20 човека/ - 7.00 лв
 • групови посещения на възрастни /над 20 човека/ - 10.00 лв

Цени на семеен билет:

 • за един обект - 10.00 лв.
 • за два и повече обекта - 15.00 лв.
 • за три и повече музейни обекта - 20.00 лв.
Екскурзоводско обслужване
 • кратка беседа - 10.00 лв.
 • пълна беседа - 15.00 лв.
 • пълна беседа за повече от един музеен обект - 10.00 лв.
 • частни и публични събития в музейните обекти - 150.00 лв.

Последният четвъртък от месеца е с безплатни входни такси за индивидуални посетители. Заплаща се само беседата.

Лица с трайни увреждания и деца под 7-годишна възраст посещават безплатно музейните обекти.

Kонтакти

Телефон: 044 622494

Всички права запазени © 2019 РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - СЛИВЕН. Дизайн и разработка от Sliven.net