I Love Bulgaria

Първата държавна текстилна фабрика на Балканите

Първата държавна текстилна фабрика на Балканите

Сградата на Първата държавна текстилна фабрика на Балканите е построена през 1843 г. под ръководството на Добри Желязков - първият български индустриалец.
Експонирани са следните изложби: "Спасените реликви", "Моят град в годините отминали (1878-1940)", "Освобождението - военните кореспонденти изпращат...", и "Святото ни дело - Съединението" както и изложбата „Един завет! На родний край пазете си земите“, посветена на участието на сливенски 11-ти пехотен, 7-ми конен и 6-ти артилерийски полкове в Първата световна война 1915-1918 г. .

Изложбата „Святото ни дело - Съединението” беше открита на 04.09.2015 г. по повод 130 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия и Сръбско-българската война.

Изложбата акцентира върху приноса на сливенци в съединисткото движение, започнало със спонтанния протест срещу несправедливите решения на Берлинския конгрес през лятото на 1879 г. Подкрепата на съединистката кауза продължава със създаването на Благотворителен комитет и Гимнастическо дружество „Лев”, протести акции, митинги, демонстрацията на връх Бузлуджа по повод 17-годишнината от гибелта на Хаджи Димитър. Посетителите на изложбата могат да видят документи и предмети, свързани с административното устройство на Източна Румелия, знамето на учениците от Сливенската гимназия, членове на Гимнастическото дружество.
Летописът на съединисткото движение преминава през създаването на БТЦРК, начело със Захарий Стоянов и местни революционни комитети.

В изложбата са показани снимки на сливенски дейци на Съединението – поборници, офицери и др.
Посетителите ще видят Манифеста на българския княз Александър І Батенберг за обявената на България война на 2 ноември 1885 г., свидетелства на доброволци, подписани от войводата Панайот Хитов, медали „За Сръбско-българската война 1885 г.”, придружени с грамота, която по своето художествено оформление е рядък и единствен образец на документ за възпоменателен военен медал.

В изложбата за пръв път е експониран и възпоменателен килим за стена.
Изложбата "Освобождението 137 г. Военните кореспонденти изпращат…” е посветена на Националния празник на Република България, на Възкресението след петвековно робство на една държавност, на паметта на хилядите загинали войни, на героите от Българското опълчение и доброволческите чети и отряди.

Подредена в пространствено-хронологичен план, изложбата маркира най- важните моменти: обявяването на войната и отзвука в руското общество; формирането на Българското опълчение; форсирането на река Дунав; помощта на българското население; сражения около някои български селища и триумфалното посрещане на освободителите там; подписването на Сан Стефанския мирен договор и тържествения военен парад по този повод.

Избраната подтема „Военните кореспонденти изпращат…”, се предопределя от целта на уредниците на изложбата - да се популяризират малко известни на широката аудитория дописки, рисунки, гравюри от войната между двете империи. Използвани са копия от публикувани материали в руски и други европейски издания по време и след края на военните действия.
Освен в изследванията на историци, политици, социолози, философи, войната е описана и в хрониките и дневниците на военни кореспонденти, участвали в нея.

Изложбата „Един завет! На родний край пазете си земите" се посвещава на десетките хиляди герои, които оставят костите си по бойните полета, сражават се самоотвержено с високата цел – единната цялост на Отечеството. Тя съдържа общо 22 табла, както и витрини с оригинални снимки, вещи и документи, свързани с военните действия на сливенските полкове.

В началото на изложбата е предоставена информация за четирите договора и спогодби, които страната ни сключва при влизането си във войната на страната на Централните сили. Показани са снимки на командирите на трите армии, сформирани за участие във войната. За отбелязване е, че Главнокомандващият Действащата армия генерал Никола Жеков е от Сливен.Сред експонатите от фонда на РИМ- Сливен е Манифестът на цар Фердинанд І към българския народ за обявяване на войната – в оригинал, на текстилен носител върху зелен плат, на който са извезани с копринени конци буквите и подписите на Цар Фердинанд и министрите от правителството на Васил Радославов.В хронологичен ред в изложбата се отразяват основните моменти от мобилизацията на военните сливенски формирования и техният боен път, показани са акценти от най-тежките сражения на Македонския фронт.

От стотиците снимки, документи и вещи по темата във фонда на отдел „Нова и най-нова история" са подбрани най-подходящите експонати, свързани с военните действия: оръжие, използвано през войната, лични вещи на участници, униформа на сливенския генерал Васил Райнов, взел участие във войната на Добруджанския фронт, части от униформи на офицери от 6-ти артилерийски полк, картини, дневници на воини, ордени и медали, множество снимки и документи.

Снимки

Адрес

Град Сливен, площад "Стоил Войвода" 3

Работно време

Понеделник - Петък
9:00 – 12:00 14:00 – 17:00
Почивни дни
събота, неделя

Входни такси

Входни билети
 • ученици, войници, студенти и пенсионери - 2.00 лв.
 • възрастни - 3.00 лв.
 • групови посещения на ученици /над 15 човека/ - 1.00 лв.
 • групови посещения на възрастни /над 15 човека/ - 2.00 лв.
Пакетни цени

За посещение на два музейни обекта:

 • ученици, войници, студенти и пенсионери - 3.00 лв.
 • възрастни - 5.00 лв.
 • групови посещения на ученици /над 15 човека/ на два и повече обекта - 2.00 лв
 • групови посещения на възрастни /над 15 човека/ на два и повече обекта - 5.00 лв

За посещение на три и повече музейни обекта:

 • ученици, войници, студенти и пенсионери - 5.00 лв.
 • възрастни - 7.00 лв.

Цени на семеен билет:

 • за един обект - 7.00 лв.
 • за два и повече обекта - 10.00 лв.
Беседи на български и чужд език: 10 лв.

Последният четвъртък от месеца е с безплатни входни такси. Заплаща се само беседата.

Лица с трайни увреждания и деца под 7-годишна възраст посещават безплатно музейните обекти.

Kонтакти

Телефон: 044 622137
044 622494

Всички права запазени © 2019 РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - СЛИВЕН. Дизайн и разработка от Sliven.net