I Love Bulgaria

Регионален исторически музей

istoria-1

Регионалният исторически музей в Сливен се помещава в красива сграда на главната улица на града. Той е една от най-старите институции в Сливен. Основан е през 1913 година като читалищен музей към читалище „Зора”. 

Първи и втори етаж 

Експозиция „Памет от векове”

Експозицията е открита на 10 октомври  2013г. по случай 135 години музейно дело и 100 години от основаването на исторически музей Сливен. Тя се помещава на първият и вторият етаж от сградата.

В нея са включени оригинални паметници от фонда на музея, някои от които със световно значение и свързани с живота на населението от Сливенско от неолита до Втора Българска държава включително. Основният принцип на експониране е тематично-хронологичният.
 
Най – ранните следи от живот в района на Сливен са от новокаменната епоха (7000 – 5000 г. пр. Хр.), за които свидетелстват изложените глинена мазилка и хромел от неолита, култови фигурки, каменни чукове и тесли. От енеолита (каменно-медна) и бронзовата епохи са представени глинени съдове, с характерните за тези това време форми, бронзови брадви и огърлица от глигански зъби. 
 
Интересните със своята специфика глинени и метални съдове, предметите от благороден метал от културата на траките са експонирани в малката зала на първия  етаж. Тук са изложени и експонатите  от гробницата в с. Калояново. 
 
Концепцията за представянето на надгробните могили като своеобразен културен текст е развита и на втория етаж. В една от залите са изложени предмети, открити в гроб на тракийски аристократ- червенофигурна керамика със сцени от гръцката митология, златна погребална маска, златни фиали, златен пръстен с надпис, сребърен шлем, сребърни позлатени ритони с изображения на митологични персонажи, украса от конска амуниция.
 
Животът на траките през римската епоха е представена в две зали с характерните за нея глинени съдове, уникален глинен ритон (овен), бронзови лампа и кандилабър. Оброчните плочки на тракийския конник и фрагментите от мраморни статуи илюстрират основните изповядвани култове по това време. Множеството накити от злато и сребро, бронзовите статуйки и медицински инструменти допълват представата за живота на хората от римската епоха.
 
В обособената зала „Туида” са показани предмети, открити по време на разкопки в късноантичната и средновековна крепост Туида( Суида, Цоида) в днешния град Сливен. Основният акцент е мраморния постамент с надпис на старогръцки, в който се установява името на крепостта. Изложени са много предмети от кост, късноантична и средновековна керамика, глинени лампи, уникална восъчна свещ от VI в., железни оръдия на труда,  подова мозайка от баптистерий, намиращ се в крепостта. 
 

Снимки

Адрес

Град Сливен, бул. „Цар Освободител” №18

Работно време

9:00 ч. – 12:00 ч. 14:00 ч. – 18:00 ч.
Почивни дни
Април - Октомври: Понеделник Ноември - Март: Неделя, Понеделник * Важно! За неделните посещения е необходима предварителна заявка на 0889 968 775 (гл. екскурзовод).

Входни такси

Входни билети
 • ученици, войници, студенти и пенсионери - 2.00 лв.
 • възрастни - 3.00 лв.
 • групови посещения на ученици /над 15 човека/ - 1.00 лв.
 • групови посещения на възрастни /над 15 човека/ - 2.00 лв.
Пакетни цени

За посещение на два музейни обекта:

 • ученици, войници, студенти и пенсионери - 3.00 лв.
 • възрастни - 5.00 лв.
 • групови посещения на ученици /над 15 човека/ на два и повече обекта - 2.00 лв
 • групови посещения на възрастни /над 15 човека/ на два и повече обекта - 5.00 лв

За посещение на три и повече музейни обекта:

 • ученици, войници, студенти и пенсионери - 5.00 лв.
 • възрастни - 7.00 лв.

Цени на семеен билет:

 • за един обект - 7.00 лв.
 • за два и повече обекта - 10.00 лв.
Беседи на български и чужд език: 10 лв.

Последният четвъртък от месеца е с безплатни входни такси. Заплаща се само беседата.

Лица с трайни увреждания и деца под 7-годишна възраст посещават безплатно музейните обекти.

Kонтакти

Телефон: 044 622494

Всички права запазени © 2019 РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - СЛИВЕН. Дизайн и разработка от Sliven.net