I Love Bulgaria

Регионален исторически музей

istoria-1

Регионалният исторически музей в Сливен се помещава в красива сграда на главната улица на града. Той е една от най-старите институции в Сливен. Основан е през 1913 година като читалищен музей към читалище „Зора”. 

Първи и втори етаж 

Експозиция „Памет от векове”

Експозицията е открита на 10 октомври  2013г. по случай 135 години музейно дело и 100 години от основаването на исторически музей Сливен. Тя се помещава на първият и вторият етаж от сградата.

В нея са включени оригинални паметници от фонда на музея, някои от които със световно значение и свързани с живота на населението от Сливенско от неолита до Втора Българска държава включително. Основният принцип на експониране е тематично-хронологичният.
 
Най – ранните следи от живот в района на Сливен са от новокаменната епоха (7000 – 5000 г. пр. Хр.), за които свидетелстват изложените глинена мазилка и хромел от неолита, култови фигурки, каменни чукове и тесли. От енеолита (каменно-медна) и бронзовата епохи са представени глинени съдове, с характерните за тези това време форми, бронзови брадви и огърлица от глигански зъби. 
 
Интересните със своята специфика глинени и метални съдове, предметите от благороден метал от културата на траките са експонирани в малката зала на първия  етаж. Тук са изложени и експонатите  от гробницата в с. Калояново. 
 
Концепцията за представянето на надгробните могили като своеобразен културен текст е развита и на втория етаж. В една от залите са изложени предмети, открити в гроб на тракийски аристократ- червенофигурна керамика със сцени от гръцката митология, златна погребална маска, златни фиали, златен пръстен с надпис, сребърен шлем, сребърни позлатени ритони с изображения на митологични персонажи, украса от конска амуниция.
 
Животът на траките през римската епоха е представена в две зали с характерните за нея глинени съдове, уникален глинен ритон (овен), бронзови лампа и кандилабър. Оброчните плочки на тракийския конник и фрагментите от мраморни статуи илюстрират основните изповядвани култове по това време. Множеството накити от злато и сребро, бронзовите статуйки и медицински инструменти допълват представата за живота на хората от римската епоха.
 
В обособената зала „Туида” са показани предмети, открити по време на разкопки в късноантичната и средновековна крепост Туида( Суида, Цоида) в днешния град Сливен. Основният акцент е мраморния постамент с надпис на старогръцки, в който се установява името на крепостта. Изложени са много предмети от кост, късноантична и средновековна керамика, глинени лампи, уникална восъчна свещ от VI в., железни оръдия на труда,  подова мозайка от баптистерий, намиращ се в крепостта. 

Трети етаж 

Изложба „Оръжието през периода на българското Възраждане”

Изложбата представя уникални експонати: огнестрелно и хладно оръжие; снаряжение; бойни принадлежности; инструменти и заготовки на оръжие.
В края на XVIII и началото на XIX век Сливен е бил утвърден оръжеен център по българските земи. Сливенската пушка „бойлия“, както и шишането „Ислимие“ са се продавали скъпо по ориенталските пазари и са конкурирали успешно западното фабрично производство. 
Сред най-интересните експонати са ятаганът на Панайот Хитов и сабя-револвер, каквито са имали войводите Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Автор на изложбата е уредникът от РИМ - Сливен Чавдар Тодоров.

Снимки

Адрес

Град Сливен, бул. „Цар Освободител” №18

Работно време

Понеделник: 08.00-12.00 ч. 13.00-17.00 ч. Вторник-Събота: 09.00-12.00 ч. 13.00-18.00 ч.
Почивни дни
Неделя - почивен ден /Работим по предварителна заявка/

Входни такси

Входни билети
 • ученици, студенти и пенсионери - 4.00 лв.
 • възрастни - 5.00 лв.
 • групови посещения на ученици /над 20 човека/ - 3.00 лв.
 • групови посещения на възрастни /над 20 човека/ - 4.00 лв.
Пакетни цени

За посещение на два музейни обекта:

 • ученици, студенти и пенсионери - 6.00 лв.
 • възрастни - 8.00 лв.
 • групови посещения на ученици /над 20 човека/ - 5.00 лв
 • групови посещения на възрастни /над 20 човека/ - 7.00 лв

За посещение на три и повече музейни обекта:

 • ученици, студенти и пенсионери - 10.00 лв.
 • възрастни - 13.00 лв.
 • групови посещения на ученици /над 20 човека/ - 7.00 лв
 • групови посещения на възрастни /над 20 човека/ - 10.00 лв

Цени на семеен билет:

 • за един обект - 10.00 лв.
 • за два и повече обекта - 15.00 лв.
 • за три и повече музейни обекта - 20.00 лв.
Екскурзоводско обслужване
 • кратка беседа - 10.00 лв.
 • пълна беседа - 15.00 лв.
 • пълна беседа за повече от един музеен обект - 10.00 лв.
 • частни и публични събития в музейните обекти - 150.00 лв.

Последният четвъртък от месеца е с безплатни входни такси за индивидуални посетители. Заплаща се само беседата.

Лица с трайни увреждания и деца под 7-годишна възраст посещават безплатно музейните обекти.

Kонтакти

Телефон: 044 622494

Всички права запазени © 2019 РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - СЛИВЕН. Дизайн и разработка от Sliven.net